Blog

​Yeni Normal Evler

Pandemi yaşam tarzlarımızı ev ofisleri, yüz maskeleri, hijyen uygulamaları ve sosyal mesafeler gibi radikal bir şekilde farklı bir yola soktu. Bu değişimin bireysel ve toplumsal normlarla ne kadar iç içe olduğu göz önüne alındığında şehirler ve mimari uygulamalarda meydana gelecek değişiklikler öngörülebilir hale geldi.

​Yeni Normal Evler

Yayın Tarihi:   30.07.2021

Açık planlı evlerin ve ofislerin bulunduğu günümüzün binaları, sosyal iletişimi artırmaya yönelik tasarlanmıştı. Pandemi deneyimi pek çok kişiye bu ortamların virüsün yayılmasında büyük bir rol oynadığını öğretti. Bu nedenle “Yeni normal”, tasarımcılar ve mimarlar için bir mekanın ne kadar işlevsel olması gerektiği gibi kritik sorunları ortaya çıkarıyor.

Yeni Nesil Evlerde Ne Tür Değişiklikler Olacak?
Pandemiyle birlikte pek çok kişi evde çalışma düzenine geçti, evler geçici işyerleri haline geldi, eğitim çevrim içi olarak evden yürütüldü. Bu etkinliklerin evde yapılması tasarımcıların, mimarların aklına bazı sorular getirdi. Bina ve ev tasarımının daha sağlıklı hâle getirmek için tasarımlarda ne tür değişiklikler yapılacak?
Bu öngörülerden biri de iç ve dış mekânlar arasına daha belirgin sınırlar gelmesi. Bu yönde bir yaklaşım evin dış ya da giriş mekânlarını nasıl kullanmamız gerektiğini öğretecek.
Bu eşi benzeri görülmemiş zamanlarda, fazladan bir odanın, hatta birkaç metre karenin bile öneminin farkına varıldı. Bu nedenle de daha önce açık plan ev projeleri çizen mimarlar bundan sonraki projelerinde daha fazla odaya, duvara ve kapıya yer verecek gibi görünüyor.
Evden çalışma sistemi tecrübe edildiği için iç mekân hava kalitesi, gürültü kirliliğinin önlenmesi ve görsel konfor gibi işyeri verimliliği ile ilgili çevresel faktörlerin birçoğu ev ortamına taşınacak. Geleceğin yatak odaları sadece daha büyük olmakla kalmayacak, aynı zamanda masalar ve oturma alanı ile birlikte tasarlanacak. Evin diğer bölümleri gibi, yatak odaları da daha esnek alanlar olacak. Gelecekte ev sahipleri mutfaklara daha da fazla ilgi gösterecek. Yemek pişirmek ve vakit geçirmek için yeterince geniş olmakla beraber yüksek kaliteli buzdolabı ve fırınlar gibi mutfak donanımları da beklentiler arasında.
Çoğu insan evlerinin, bahçe veya balkon gibi bazı özel açık alanlarla daha kolay havalandırılmasını isteyecek. Tercihlerimiz balkonu, terası ve bahçesi olan evlerden yana olacak. Özellikle dışarı çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde evlerinin bahçesi bu kişiler için en güvenilir açık alanlar olacak. Bu nedenle de bundan sonra evin kendisi küçük de olsa büyük de olsa bahçesinin ya da bir terasının veya balkonunun olması ev seçiminde önemli kriterler arasında yerini alacak.

Akıllı Evler
Bir zamanlar lüks olarak görülen akıllı ev çözümleri artık hayatımızın normal bir parçası olacak. Örneğin, sadece evdeki havanın sıcaklığını değil, aynı zamanda kalitesini de kontrol edecek, gerekirse havayı otomatik olarak temizleyecek ve dışarıdan gelen havayı elbette filtreleyecek sistemler üretecekler.
Tezgahlarda, banyolarda, bina cephesinde ve hatta mobilyalarda doğal, antimikrobiyal ve düşük nem tutma özelliğine sahip malzemelerin kaplamalarda daha fazla kullanımı söz konusu olacak.
Geleceğin binaları kendi su temini ve ısıtmasıyla da bağımsız olacak. Dış dünyadan tamamen bağımsız tasarlanacak evlerde amaç tamamen kapanma durumunda tüm riskleri en aza indirmek olacak. Hava, su ve ışık kalitesini tüm gün takip edebilen; sağlık teknolojilerinin daha çok kullanılacağı yeni ev mimarisi de Pandeminin getirilerinden biri olacak.
Hareket sensörleri ile muslukların açıldığı; fırınlar, ışıklar, televizyon ve müzik için uzaktan kontrol seçeneklerinin yer aldığı akıllı ev özellikleri çok daha yaygın hâle gelecek. Dezenfekte edilmesi gereken daha az temas noktasının bulunması endişelenmeyi de azaltacak.

Ofisler Daha Sağlıklı Olacak
Artık açık ofislerde ya da ortak çalışma alanlarında omuz omuza çalışmak yerine ofisler daha esnek planlanacak. Ofislerde artık daha geniş koridorlar, daha çok kapı, daha çok duvar ve daha çok asansör görülecek. Toplantı salonları toplantıya katılacak kişi sayısına göre sürgülü bölme kapılarıyla genişletilebilecek. Çalışma alanlarını daha iyi havalandıracak sistemler kurulacak. Birlikte çalışan kişilerin masaları arasındaki mesafe 2 metreye çıkartılacak.

Sağlıklı Havalandırma
Bireylerin sosyal etkileşimde bulunduğu çevredeki nesneler, malzemeler ve hatta hava aracılığıyla bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep oluyor. İnsanların birbirleriyle etkileşimde bulunduğu bu ortamlar hava akımı ve yüzeyler yoluyla da virüs ve bakterilerle temas etmelerine neden oluyor. Dolayısıyla daha sağlıklı binalar için ve bulaşma potansiyelini azaltmak için hava dolaşımını artırmak amacıyla pencerelerin açılması ve yüksek verimli filtreleme tekniklerinin kullanılması şart.

Nem ve Işık da Önemli
Güneş ışığı spektrumuna ayarlı elektrikli aydınlatma hâlihazırda bazı iç mekânlarda dezenfeksiyon amacıyla kullanılıyor. Ancak kapalı ortamlarda mikroorganizmaları öldüren UV lambalarının insanlar için de zararlı olacağı unutulmamalı. Bu nedenle UV lambaları havayı, hava akımı yoluyla, dolaylı olarak temizlemek için mekanik havalandırma yollarına veya odaların üst bölümlerine monte ediliyor.

DKY E-bülten

Satışı devam eden projelerimiz ve diğer yeniliklerle ilgili bilgi almak için, e-posta adresinizi bırakmanız yeterli