Blog

​Saksıda Sebze Yetiştirmek

Kendi sebzelerinizi ve bitkilerinizi yetiştirmek kulağa çekici geliyorsa ancak çok fazla alanınız yoksa, saksılar ve kaplar geleneksel mutfak arsasına uygun alternatiflerdir. Sebze bahçeniz yetersiz alan veya uygun olmayan bir alanla sınırlıysa, taze, besleyici, evde yetiştirilen sebzeleri kaplarda yetiştirmeyi düşünebilirsiniz.

​Saksıda Sebze Yetiştirmek

Yayın Tarihi:   16.04.2021

Sınırlı bir alanda bile kendi taze sebzelerinizi yetiştirin
Bir pencere pervazı, veranda veya balkon, verimli bir mini bahçe için yeterli alan sağlayacaktır. Ayrıca saksıda sebze bahçeciliği, çocukları sebze bahçeciliğiyle tanıştırmanın kesin bir yoludur.
Yetiştirilen ürünlerin tadının mağazadan satın alınandan daha iyi olması ve genellikle daha besleyici olması, kapınızın önünde yetiştirilen sebzelerin daha kolay erişilebilir olması, kendi sebzelerinizi evde yetiştirmenin avantajları arasında yer alabilir.
Tipik bir arka bahçede yetişen hemen hemen her sebze, aynı zamanda kapta yetiştirilen bir bitki olarak da başarılı olacaktır. Doğru sebze çeşitlerini seçerek ve bazı temel ipuçlarını uygulayarak, kendi çiftlik taze yiyeceklerinizi evde yetiştirme ve hasat etme yolunda ilerleyebilirsiniz.

Evinizi değerlendirin:
Gün boyunca güneşin nasıl hareket ettiğini gözlemleyerek evinizin yeterli ışık aldığından emin olun. Daha sıcak iklimlerde, bitkilerin aşırı ısınmaması için öğleden sonra gölgesine ihtiyacı olabilir. İhtiyaç duyacağınız kaplar için yeterli alan olduğundan emin olmak için alanı ölçün. Alanınızın kullanımını en üst düzeye çıkarmak için bezelye, direk fasulyesi ve salatalık gibi dikey olarak büyüyen bitkileri dahil edin. Yakında uygun bir su kaynağı olduğundan emin olun.

Büyüteceğiniz sebzeleri seçin:
Ne yemeye meyilli olduğunuza odaklanarak, neyi büyütmek istediğinizle ilgili bir liste yapın. Ne için zamanınız ve yeriniz olduğunu belirleyin ve başarınızı en üst düzeye çıkarmak için marul ve turp gibi daha kolay çeşitleri planınıza dahil edin.
Kataloglara, çevrimiçi kaynaklara ve bitki etiketlerine bakarken, saksılara daha uygun daha küçük çeşitleri belirten kompakt, veranda, çalı ve alan koruyucu gibi açıklayıcı sözcükleri arayın.

Tohum ve başlangıçlar:
Marul, çalı fasulyesi ve bezelye gibi hızlı yetiştiricilerin tohumdan yetiştirilmesi kolaydır. Domates, biber ve patlıcan gibi olgunlaşması daha uzun süren bitkiler en iyi şekilde fidanlıktan itibaren yetiştirilir.

Saksılarınızı seçin:
Yeterince büyük olması, iyi drenajı olması ve gıdaya uygun malzemeden yapılmış olması koşuluyla neredeyse her şey bir kap görevi görebilir.
Saksı seçimi için bazı ipuçları:
-Yeşil yapraklı sebzeler, turplar ve diğer sığ köklü sebzeler, domates ve biber gibi kökleri daha derin olan bitkilerden daha az yere ihtiyaç duyar.
-Büyük saksılar daha iyidir çünkü çabuk kurumazlar ve kök gelişimi için bolca yer vardır.
-Suyun duvarlarından buharlaşmasına izin verdiği için çabuk kuruyan pişmiş toprak veya kil kaplardan kaçının.
-Ayrıca çok ısınarak köklerin aşırı ısınmasına neden olabilecek metal ve koyu renkli kaplardan kaçının.

Su: Sebzelerin sürekli neme ihtiyacı vardır. Kaplar yerdeki bitkilerden daha çabuk kurur, bu nedenle daha sık sulanması gerekir. Genel bir kural olarak, yazın haftada 2 ila 3 kez, sıcak dönemlerde her gün sulayın. Güneşe maruz kalma, nem ve kap boyutu, toprağın ne kadar hızlı kuruduğuna ilişkin bir faktördür.

Toprak: Yüksek kaliteli bir organik saksı toprağı kullanın, kabı kenarın 4 veya 5 cm altına kadar doldurun. Toprak, büyüme mevsimi boyunca yerleşecektir. Sıkışarak yetersiz drenaj ve kök çürümesine neden olabileceği için bahçe üst toprağını kullanmayın.

Gübreler ve değişiklikler: Çoğu sebze ağır besleyicilerdir. Gübreler, sık sulama nedeniyle kaplardan hızla sızar, bu nedenle uygun gübreleme, üretkenlik için çok önemlidir. Dikim sırasında, yavaş salınan bir organik granül gübre ekleyin ve kompost veya gübre ile malçlayın.

Saksıda Yetiştirilecek En İyi Sebzeler

Domates

Biber

Fasulye

Havuç

Salatalık

Patlıcan

Yeşil Yapraklar

Bezelye

Patates

Turp

DKY E-bülten

Satışı devam eden projelerimiz ve diğer yeniliklerle ilgili bilgi almak için, e-posta adresinizi bırakmanız yeterli