Blog

Covid-19’u Evinizden Uzak Tutmanın İpuçları

Evinizdeki yüzeyleri temizlemek ve sterilize etmek, sizin veya sevdiğiniz birinin Covid-19’a yakalanma olasılığını düşürmeye ve onu başka birine yayma şansınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Aşağıda, virüsün yüzeylerde ne kadar süre dayanabileceğine, hangi dezenfektanların onu öldürebileceğine ve temiz tutmak için atmanız gereken adımlara değineceğiz.

Covid-19’u Evinizden Uzak Tutmanın İpuçları

Yayın Tarihi:   19.03.2021

Evinizi ve Eşyalarınızı Nasıl Temizler ve Dezenfekte Etmelisiniz?
Bilmeniz gereken ilk şey, temizlik ve dezenfekte etmenin çok farklı iki şey olduğudur. Sabun ve suyla temizlik, kirleri giderir ve yüzeylerdeki mikrop sayısını azaltır. Yüzeyler temizlendikten sonra, kalan mikropları yok etmek için dezenfektan uygulayabilirsiniz.

Evlerinizdeki sık dokunulan yüzeyleri günde en az bir kez temizlemenizi ve dezenfekte etmenizi tavsiye ediliyor. Temizliğe başlamadan önce eldiven takmalısınız. Tercihen tek kullanımlık eldivenler kullanın böylece işiniz bittiğinde hemen atabilirsiniz. Eldivenleri çıkardıktan sonra daima ellerinizi yıkayın.

1- Önce yüzeyleri temizleyin, kirletici maddeleri, tozu veya kalıntıları giderin. Bunu sabunlu su (veya temizleme spreyi) ve bir el havlusu ile silerek yapabilirsiniz.
2- Ardından yüzeye uygun bir dezenfektan uygulayın. Bunu yapmanın en hızlı ve kolay yolu dezenfekte mendil veya dezenfektan sprey kullanmaktır.


Yumuşak (gözenekli) yüzeyler

Halı, kilim ve perdeler gibi yumuşak yüzeylerde etkilenen alanı önce vakumlama yöntemiyle süpürün. Sonra sabun ve su kullanarak veya bu yüzeylerde kullanıma uygun temizleyicilerle yüzeyi temizleyin.
Çamaşır
Virüsün havada yayılma olasılığını en aza indirmek için kirli çamaşırları silkelemeyin. Hasta bir kişinin kirli çamaşırlarını tutarken tek kullanımlık eldivenler takın. Çamaşırları mümkünse, uygun olan en sıcak su ayarını kullanarak yıkayın ve tamamen kurutun.
 

Günlük Temizlemek ve Dezenfekte Etmek İçin Yüzeylere Örnekler:
Kapı kolları
Masa yüzeyleri
Sert yemek sandalyeleri (koltuk, sırt ve kollar)
Mutfak tezgahları
Banyo tezgahları
Musluklar ve musluk kolları
Tuvaletler (koltuk ve kulp)
Işık anahtarları
TV uzaktan kumandaları
 

Paketleri ve Postaları Nasıl Dezenfekte Etmelisiniz?
Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19'un posta yoluyla yayıldığına dair hiçbir kanıt olmadığını açıkladı. Bununla birlikte, araştırmacılar, virüsün karton üzerinde yaklaşık 24 saat yaşayabildiğini keşfettiler. Bu nedenle, paketlerinizi dezenfekte etmek kötü bir fikir değil. Yapılacak en kolay şey karton kutuyu açmak, ellerinizi yıkamak, içindekileri çıkarmak, kutuyu atmak ve tekrar ellerinizi yıkamaktır.


Telefon, Bilgisayar ve Tabletinizi Nasıl Dezenfekte Etmelisiniz?

Bu noktada mutlaka üreticilerin temizleme ve dezenfekte etme talimatlarını izlemelisiniz. Cep telefonlarını % 70 alkol içeren dezenfekte edici mendillerle temizleyebilirsiniz. Telefonunuzda ekrana, düğmelere ve toz ve cep tüylerinin sıkışabileceği herhangi bir yere özellikle dikkat ettiğinizden emin olun. Ayrıca tüm kılıfları çıkardığınızdan, altını temizlediğinizden, tekrar taktığınızdan ve dışını temizlediğinizden emin olun.
Dizüstü bilgisayarlarda ekranda dezenfekte edici mendil kullanmaktan kaçının çünkü ekranlar her zaman camdan yapılmaz (mat ekranlar plastiktir), bu nedenle hasara neden olabilir. Ekran yumuşak bir havluyla temizlenmelidir. Klavyeyi, dış yüzeyi ve bileklerinizin dizüstü bilgisayarda durduğu yerleri sildiğinizden emin olun.
 

Ev Yapımı Çamaşır Suyu Dezenfektan Sprey Nasıl Yapılır?
4 çay kaşığı ev tipi çamaşır suyu
1 litre su
Her ikisini de bir litrelik sprey şişesine dökün, kuvvetlice sallayın
Dezenfekte etmek için yüzeye püskürtün, 10 dakika bekletin, ıslak bezle silin Çamaşır suyu solüsyonunu başka bir temizlik kimyasalıyla asla karıştırmamalısınız ve hassas yüzeylere zarar verebilir veya rengini bozabilir. Başka tür bir dezenfektan bulamıyorsanız veya elde edemiyorsanız bunu son çare olarak kullanın. Eldiven giymeyi, pencerelerinizi açmayı (havalandırma sizin dostunuzdur) ve dikkatli olmayı unutmayın.

DKY E-bülten

Satışı devam eden projelerimiz ve diğer yeniliklerle ilgili bilgi almak için, e-posta adresinizi bırakmanız yeterli