Blog

​Bahçenize Dikebileceğiniz En Güzel Kış Çiçekleri

Yaz aylarının rengarenk bahçeleri yerini solgun kış bahçelerine bırakmasın istiyorsanız ortama sıcaklık katan, birbirinden güzel rengarenk kış çiçeklerini sizler için bir araya getirdik.

​Bahçenize Dikebileceğiniz En Güzel Kış Çiçekleri

Yayın Tarihi:   28.10.2021


Hercai menekşe

Hercai menekşe soğuk hava koşullarına dayanıklıdır. Tüp (poşet saksı) içerisinde alıp bahçenize dikebilirsiniz. Satın alırken bitkinin köklerinin saksının içini sarmış olmasına dikkat edin. Menekşe çiçeği -20 derecelere kadar dayanıklıdır. Şubattan yazın ilk aylarına kadar sarı, mor, beyaz, bordo gibi birbirinden farklı renkleriyle bahçenize gök kuşağı havasını verebilirler. Zengin ve geçirgen topraklarda mutlu olurlar. Aksi takdirde köklerde çürüme gözlemlenebilir. Hercai menekşeler kış bitkisi oldukları için mevsim gereği toprak suya doymuştur ve özel bir sulanma istekleri yoktur. Bahçenizin aydınlık köşelerini hercai menekşelere ayırmalısınız.


Çuha çiçeği

Çuha, kış ayına özel evde beslenen nadide çiçeklerden biridir. Toprağını her zaman nemli tutun. Solan çiçeklerini alırsanız, alttan tomurcuklar daha hızlı gelişir. Çuha çiçeğini neredeyse her renkte görebiliriz. Soğuk havaları  ve nemli toprağı çok seven çuhalar Kasım-Mayıs ayları arasında çiçek açarlar. Özel bir sulanma istekleri yoktur. Bahçenizdeki  yarı gölge alanlarınızı çuhalar için ayırabilirsiniz. Hiç bir özel istekleri olmadıkları için bakımları kolaydır. Oda sıcaklığındaki su ile sulanması gereken Çuha çiçeğinin kış aylarında susuz bırakılmamasına dikkat etmelisiniz.


Siklamen

Kokusu ile insanları kendisine çeken sıklamen çiçeği, -15 dereceye kadar dayanabiliyor. Beyaz, kırmızı, koyu pembe, mor ve kendi adını aldığı siklamen gibi birbirinden farklı rengarenk çiçekleriyle bahçenizin renk cümbüşündeki katkısı göz ardı edilemez. Nemli toprakları seven siklamenler aydınlık ve serin ortamda yetişir bu sebeple doğrudan güneş almayan ama aydınlık bir alana dikmelisiniz. Kararan yapraklarının dipten koparılması ve bulunduğu alanın serin ve korunaklı olması gerekir. Siklamen çiçeğinin suyu sevdiği dönem çiçek açtığı dönemdir. Çiçeğin yapraklarına suyun değdirilmemesi ve saksının tabağında su bırakılmaması dikkat edilmesi gereken hususlardır.


Ateş dikeni

Fazla su isteği olmayan ateş dikeni, özellikle ülkemizin iç kesimlerindeki keskin soğuklara karşı dayanıklı bir çiçektir. Kış aylarında yeşil kalan yapısıyla ayrı bir güzellik sunan bitki, doğal çit yapımında da tercih edilmektedir. Ilıman iklimlerde organik madde bakımından zengin ve derin toprakları severler. Özel bir bakıma ihtiyaçları yoktur. Meyveleri ise üzüm salkımına benzer şekilde turuncu, kırmızı, sarı ve koyu kırmızı renklerde olur. Ilıman iklimlerde de kolay yetişebilmesi nedeniyle, ateş dikeni iklim şartlarından bağımsız olarak her alanda kullanılabilmektedir. Özel bakım ve su ihtiyacının oldukça az olması, ateş dikeni çiçeğinin daha fazla tercih edilmesine neden olur.


Kardelen

Kardelen soğanlı bir bitkidir. Soğanı toprakta donun ulaşamayacağı bir yerde olduğundan aldığı sıcaklıkla filiz verir. Bitki boyu 10-20 cm. arasında olup genellikle ormanlık bölgelerde rastlanır. Yaklaşık olarak 900-1800 metre arası yüksekliğe sahip nemli ve humuslu toprakta ve doğrudan güneş almayan ortamlarda gönül rahatlığı ile yetiştirebilirsiniz. Kardelenler -15 dereceye kadar dayanıklıdır ve Ocak ayından itibaren Mart sonuna kadar çiçek açar. Kara inat çiçek açtığı için ona yılın ilk açan çiçeği denir. Çok fazla su isteği olmayan Kardelen çiçeği de nazik ve hassaslığından ötürü dokunulmayı sevmeyen çiçeklerimiz arasında yer alır.


Kasımpatı

Kasımpatı çiçeğini balkonunuzda ya da bahçenizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. -30 dereceye bile dayanıklılık gösterir. Aydınlık sever, ama güneşin doğrudan geldiği yerlerde mutlu olmaz. Her tür toprakta yetişebilir ama toprağı nemli olmalıdır. Kasımpatının en çok sarı rengine rastlanır fakat mor, beyaz, kırmızı gibi renklerini görmek de mümkün. Çiçekleri solduktan sonra toprağın 10-15 santimetre üzerinden kesilmelidir. Toprak sorunu yaratmayan Kasımpatı doğrudan güneş ışığını almadığı zaman daha sağlıklı büyür. Yani güneşli ya da yarı gölge alanlarda bakılması tavsiye edilir. Sık sık su ister ve ona birinin dokunmasından pek hoşlanmaz.


Nergis

Soğuk havalara karşı en dirençli çiçekler arasında ilk sıralarda yer alan Nergis çiçeğini açık havada da yetiştirmeniz mümkün. Soğanlı bir bitki türü olan Nergis çiçeği sarı veya beyaz tonlarındadır. Suyu iyi süzdüren toprakları sever. Çok killi, taban suyu yüksek, asitli toprakları sevmez. Doğrudan güneş almamalıdır ve onun için 3-4 günde bir sulama yeterli olacaktır. Eğer Nergis çiçeğinize bahçenizde bakıyorsanız doğal yaşam onun ihtiyaçlarını yeterince karşılayacaktır ve sulamanıza bile gerek kalmayacaktır. 


Açelya

Güneş ışığını sevmeyen açelyalar, kış aylarında bakımı kolay bir çiçek arayanların vazgeçilmez tercihi olabilir. Soğuk havalarda da çiçek açar fakat ani hava değişimlerine karşı dikkatli olunması gerekir. Açelya çiçeğinin soğuk havalara dayanıklılığı -20 ile -35 dereceleri arasında değişmektedir. Kış aylarında susuz bırakılmamaya özen gösterilmeli ve suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir. Açelya çiçeği bahçe için daha uygun bir bitkidir.


Kış Sümbülü

İsminden de anlaşıldığı üzere, kış aylarına dayanabilen kış sümbülü, soğuk havalarda açan pembe ve beyaz çiçekleri ile içinizi ısıtmayı başarıyor. Bir diğer adıyla Kış Ortancası 30-40 cm arası uzama gösterir ve geçirgen toprak ister. Asla doğrudan güneşe maruz bırakılmamalı. Sümbüllere uygun toprağı hazırlamak için yaprak çürüntüsü ve yanmış çiftlik gübresi karıştırılabilir.

DKY E-bülten

Satışı devam eden projelerimiz ve diğer yeniliklerle ilgili bilgi almak için, e-posta adresinizi bırakmanız yeterli