Blog

Ev Kazaları ve Alınacak Önlemler

Maalesef eviniz, kazaların meydana gelme olasılığının en yüksek olduğu yerdir. Kazaların önlenmesi için herkes evdeki tehlikelerin farkında olmalıdır.

Ev Kazaları ve Alınacak Önlemler

Yayın Tarihi:   22.04.2021

Evinizde çok zaman geçirirsiniz, bu nedenle kaza riskiniz sandığınızdan daha fazladır. Evinizi her zaman temiz ve düzenli tutmak, kaza riskini en aza indirmenin harika bir yoludur. Ancak, evinizde kötü yaralanmalara yol açabilecek tehlikelerin farkında olmak her zaman işe yarar. Bu yaygın kazaları önleyemeyebilirsiniz, ancak gerçekleşme olasılıklarını azaltabilirsiniz.

En yaygın ev kazaları ve bunları önlemek için bazı ipuçları:


KESMELER

Cam ve diğer keskin nesneler çok ciddi kesiklere neden olabilir, bu nedenle her zaman tetikte olmak önemlidir. Bir bardağı kırarsanız, alanı kordon altına alın ve hemen süpürün. Çıplak gözle görülemeyen küçük cam parçalarını emmek için güçlü bir elektrikli süpürge kullanmak da iyi bir fikirdir. Evde çocuklarınız varsa, cam eşyaları ulaşamayacakları bir yerde saklayın.
Bir kesi alırsanız, iyice yıkayın ve enfeksiyonu önlemek için bir dezenfektan uygulayın. Çok büyük veya derin bir kesi aldıysanız veya kesi kanamayı durdurmazsa dikiş atmanız gerekebilir. Hemen acil servise gidin.
 
KAYMALAR, TAKILMALAR, DÜŞMELER
Kaymalar, takılmalar ve düşmeler evdeki en yaygın kazalardır. Banyo, mutfağın ardından evdeki en tehlikeli odalardan biridir. Banyo zeminleri, lavabodan ve duştan akma ve yağıştan dolayı genellikle kayganlaşır. Özellikle yaşlı insanlar duşta kayma riski altındadır. Kaymaları önlemek için, herhangi bir dökülmeyi mümkün olan en kısa sürede temizleyin. Yaşlı insanların bulunduğu evlerde, duşa bir tırabzan takın. Ayrıca duş zemininize serebileceğiniz, kaygan duş zemininden daha fazla satın alma sağlayan ve böylece kaymayı önleyen paspaslar da bulunmaktadır.
Sandalyelerden düşmeler, kırık kemiklere, sarsıntılara, diş kayıplarına ve diğer yaralanmalara neden olabilir. Bu düşmeleri önlemek için, dengesiz herhangi bir şeyin üzerine çıkmayın. Yavaşça ve dikkatli bir şekilde basamaklı bir tabureye veya merdivene tırmanın; sabırsız olmayın. Asla merdivenlerin ve basamakların üzerine veya çevresine eşya koymayın dağınıklığı giderme konusunda herkesin aynı fikirde olduğundan emin olun.
 
YANIKLAR
Ortalama bir evde kötü yanıklara neden olabilecek sayısız eşya vardır. Bariz tehlikeler arasında tavalar, su ısıtıcıları, fırınlar ve pişirme ocakları bulunur. Evde küçük çocuklarınız varsa, bu eşyaları kullanma şeklinizde ince değişiklikler yapmanız gerekebilir. Örneğin, yemek pişiriyorsanız, tezgahın kenarından en uzaktaki pişirme halkalarını kullanın.
Dikkat edilmesi gereken diğer tehlikeler arasında saç düzleştiriciler, kibritler ve radyatörler bulunur. Bu öğeleri ulaşılamayacak bir yerde saklayın. Banyo musluklarından kaynaklanan haşlanma, çocuklar arasında özellikle yaygın bir ev kaynaklı yaralanma türüdür, bu nedenle bunlara erişimi önlemek için önlemler alın.
 
BOĞULMA
Boğulmalar da genellikle çocukları etkileyen bir kaza türüdür. Bebekler ve küçük çocuklar ağızlarıyla keşfe çıkarlar ve karşılaştıkları hemen hemen her tuhaf nesne, felaketi önlemek için bir yetişkin bulunmadıkça doğrudan ağızlarına gidecektir. Kalem kapakları ve küçük oyuncaklar gibi yutulabilecek küçük nesneleri ortadan kaldırın ve bir yere kilitleyin.
Gözetimsiz banyolar ve bahçe havuzları da çocuklar için potansiyel tehlikelerdendir. Bir çocuk sadece bir inç suda boğulabilir, bu nedenle bu tarz alanlar sık sık denetlenmeli ya da kısıtlı erişim yoluyla güvenli hale getirilmelidir.
 
ZEHİRLENME
Evinizde zehirlenmeye neden olma potansiyeli olan birkaç madde olabilir, ancak bunların çoğu temizlik malzemeleri olacaktır. Evinizde küçük çocuklarınız varsa, cilalar, spreyler, çamaşır suyu ve diğer maddeler için gizli bir alan belirleyin ve her zaman kilitli kalmasını sağlayın. Zehirlenmeye neden olabilecek diğer şeyler arasında ilaçlar ve kozmetikler bulunur, bu nedenle orijinal kaplarında uygun şekilde saklandıklarından emin olun. Tehlikeli kimyasalları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın. Riskleri ve doğru kullanımı öğrenmek için bir ürünü kullanmadan önce etiketleri okuduğunuzdan emin olun.
 
DÜŞEN NESNELER
Küçük çocuklar düşen nesnelerden kaynaklanan yaralanmalara özellikle duyarlı olsa da, yetişkinler de tamamen güvende değildir. Eşyaların insanların üzerine düşme olasılığını, onları düzenli bir şekilde paketleyerek azaltabilirsiniz. Asla rafları ve dolapları aşırı doldurmayın ve her zaman büyük veya ağır eşyaları zemin seviyesindeki saklama alanlarınızda bulundurmayın. Evde küçük çocuklar varsa, masa, pencere pervazları ve tezgahlardaki eşyalar söz konusu olduğunda sürekli tetikte olmanız gerekir. Güvenli bir şekilde tutamadığınız sürece yüksekte saklanan öğelere asla erişmeyin ve gerektiğinde basamak veya merdiven kullanın.

Evinizden tüm potansiyel tehlikeleri asla kaldıramazsınız. Ancak, organize ve tedbirli olarak kaza riskini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

DKY E-bülten

Satışı devam eden projelerimiz ve diğer yeniliklerle ilgili bilgi almak için, e-posta adresinizi bırakmanız yeterli