Kentsel Dönüşümde Süreçler Hızlanıyor
Bloomberg HT'nin bu yıl ikincisini düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesine katılan DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya hükümetin geliştirdiği kentsel dönüşüm yasası ile ilgili sektörün beklediği yenilikleri anlattı.
Yayın Tarihi: 05.12.2017
Dönüştürülmeyi bekleyen 7.5 milyon bina stokunun olduğunu söyleyen Ali Dumankaya, şu an için yalnızca 100 bin bağımsız birimin dönüştürülebildiğini, hedefin 500 bin olduğunu böylece ülke ekonomisine %1,2 büyüme katkısı yapacağını belirtti.
Ülkemizde beklenen bir depremin olduğunu ve dönüşüm sürecinin en geç 15 yılda tamamlanması gerektiğinin altını çizen Ali Dumankaya, dönüşümün önündeki engelleri ve sektörün iyileştirilmesi için beklenenleri şu sözleri ile aktardı: “Ülkemizin yarısı maalesef deprem riski altında ve dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon bağımsız bölüm var. Maalesef hala kentsel dönüşümde bürokratik süreçler çok uzun zamanda sonuçlanıyor. Çıkarılacak yeni kentsel dönüşüm yasası ile bu süreçlerin çok daha hızlı sonuçlanması en büyük temennimiz. Sadece biz, tek bir projemizde hazineye ait 167 metrekare alanın satın alması için 22 ay uğraştık. Zaman en büyük sermayedir. Kentsel dönüşümde prosedürlerin hızlanması için yenilikler de getirilecek. Ayrıca kentsel dönüşüm süreçleri ilk başladığı zaman teşvik için harçlarda muafiyete gidildi. Sonrasında bu kapsam daraltıldı. Kentsel dönüşümün maddi manevi uzun soluklu ve zor bir süreç olduğunu belirten Ali Dumankaya “Bu sebeple yeni yasada yeniden harç muafiyetinin sağlanmasıyla ilgili iyileştirilmeye gidilmesi önemli bir adım olacak.” dedi.
Bir diğer önemli konunun da sıfır faizle finans desteğinin sağlanması olduğunu söyleyen Ali Dumankaya “Yerli malı kullanan firmaların desteklenmesi yeni yasa ile söz konusu. Var olan finans kaynaklarının iyileştirilmesi ve yeni finans kaynakları sağlanarak bu sorunların giderilmesi için çözüm aranıyor. Kentsel dönüşüm cesaret isteyen bir süreç. Ancak hep birlikte adım atarsak hedeflenen tempoyu yakalayabiliriz. Sektörümüz koşmak istiyor. Sektör hem ülke ekonomimiz hem de gelişimimiz için prangalarından arındırılmalı. Gayrimenkulün en önemli saç ayaklarından biri finans. En büyük eksik tarafımız ise ağırlıklı olarak A ve B segmentine hitap eden projeler geliştiriliyor olması. Tüketici finansmanı konusunda düzenlemeye gidilerek köprü kredi uygulanmalı. İnsanlar kirada otururken, bir de topraktan alacakları konutun ödemesini gerçekleştirmeye çalışıyor. Konut alımına ulaşamayan kesimleri de ev sahibi yapabilmek için, ilk defa konut alacak kitleye konut kredilerinde kolaylıklar sağlanmalı. Ekonomimizin lokomatifi olan sektörümüz yeni çıkacak düzenlemeler ile büyümeye olan katkısını artırarak devam ettirecek ” diye konuştu.